Sydänlapset ja -aikuiset ry on vuonna 1975 perustettu valtakunnallinen synnynnäisesti sydänvikaisten ja heidän läheistensä etuja ajava potilasjärjestö.

Yhdistyksen keskeisenä tavoitteena on toimia kaikkien synnynnäisesti sydänvikaisten ja heidän läheistensä edunvalvojana sekä yhdyssiteenä tämän potilasryhmän ja terveydenhuollon henkilökunnan välillä. Sydänlapset ja -aikuiset ry on Suomen Sydänliiton jäsenjärjestö. Jäseniä järjestössämme on tällä hetkellä noin 1 700.

Järjestämme monipuolisesti sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskursseja, leiritoimintaa sekä valtakunnallisia tapahtumia ja tapaamisia sydänlasten ja heidän perheidensä ohella myös sydännuorille ja -aikuisille. Tiedotamme synnynnäisesti sydänvikaisten asioista julkaisemalla neljä kertaa vuodessa ilmestyvää jäsenlehteä, tuottamalla esitteitä ja muuta tiedotusmateriaalia. Lisäksi yhdistys tukee tutkimustoimintaa, hoitohenkilökunnan koulutusta sekä järjestää tukihenkilökoulutusta.

Sydänlapset ja -aikuiset ry:llä on koko maan kattava alueosastoverkosto, joka toimii samoilla periaatteilla alueensa jäsenten hyväksi. Alueosastot järjestävät monipuolisesti erilaisia tapahtumia ja tapaamisia. Lisäksi yhdistyksellä on kolme valtakunnallista ryhmää; Sydänenkelit (lapsensa menettäneet), Synja (sydännuoret ja -aikuiset) sekä Pitkä Qt.